Zwykle, wraz z nadejściem ładnej pogody, chęć zadbania o siebie wzrasta, ale czasami trudno jest zdecydować, jakie zmiany wprowadzić i które z nich są najważniejsze. Oferujemy Ci 5 wskazówek, które ułatwią Ci przejście na lżejszą i zdrowszą dietę, prawie nie zdając sobie z tego sprawy.
Więcej kolorów na talerzu
Daj upust swojej wyobraźni dzięki szerokiej gamie sezonowych warzyw, które są do Twojej dyspozycji. Uczyń z nich główny składnik swojego dania i uzupełnij je płatkami zbożowymi oraz pokarmami bogatymi w białko, takimi jak jajka, ryby, nasiona roślin strączkowych czy chude mięso. Wybierz lżejsze przygotowanie posiłków, takie jak grillowanie, gotowanie na parze, en papillote, lub pieczenie.
Unikaj przetworzonej żywności
Wybieraj świeże produkty do swoich przepisów, abyś mógł kontrolować dokładnie to, co jesz. Spróbuj zastąpić sosy przemysłowe, które mogą zawierać duże ilości cukru i soli, i dodaj smaku swoim potrawom za pomocą sosów domowej roboty, takich jak sos jogurtowy, sos koperkowy lub winegret.
Woda — twój najlepszy sprzymierzeniec
Nie zapominaj o odpowiednim nawodnieniu organizmu przez cały dzień! Kiedy organizm nie jest wystarczająco nawodniony, może pomylić pragnienie z głodem. Aby tego uniknąć, pij wodę przez cały dzień i łącz ją z herbatami ziołowymi lub ziołowymi, które dodadzą smaku i zdrowia. Zastąp słodkie napoje i alkohol tymi zdrowszymi opcjami.
Mniejsze talerze
Jedz 5 posiłków dziennie, aby lepiej kontrolować głód. Prostym sposobem na regulowanie ilości jedzenia jest używanie mniejszego talerza do posiłków — efekt wizualny sprawia, że wydaje nam się, że zjedliśmy więcej niż na większym talerzu.
Wybieraj zdrowe przekąski
Jeśli masz ochotę na słodycze między posiłkami, istnieją zdrowe opcje dla Ciebie! Słodkie nie musi oznaczać niezdrowe, możesz sięgnąć po suszone owoce, takie jak daktyle lub suszone morele, kawałek owocu lub kawałek czekolady o wysokiej zawartości kakao. Jeśli z drugiej strony, jesteś bardziej wytrawną osobą, kilka orzechów może być dobrym rozwiązaniem.