Zielona, czarna, a może czerwona? Wiele osób zastanawia się jaka herbata jest najzdrowsza i którą jest najlepiej pić. Czasem pojawia się również pytanie, czy herbata w ogóle jest zdrowa. Postanowiliśmy to sprawdzić.
Zalety picia herbaty
Jak się okazuje, przeprowadzono mnóstwo badań dotyczących picia herbaty. Wszystkie zgodnie pokazują, że warto ją pić, ponieważ daje naszemu organizmowi wiele korzyści. Najlepiej przebadane są w tym momencie dwa rodzaje herbat: czarna i zielona. Obydwie pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Dostarczają nam przede wszystkim flawonoidów, które zwalczają wolne rodniki i niwelują stres oksydacyjny. Zmniejszają także ryzyko wystąpienia poważnych chorób, takich jak cukrzyca, zawał serca i udar mózgu. Picie herbaty poprawia funkcjonowanie naszego układu krążenia. Wbrew ogólnie panującemu przekonaniu, herbata nie odwadnia naszego organizmu. Ma działanie pobudzające i może przyspieszać metabolizm, a co za tym idzie przyczynić się do utrzymania prawidłowej masy ciała. Czy zatem herbata jest dobra dla każdego? Otóż nie. Picia nadmiernych ilości herbaty powinny unikać dzieci oraz kobiety w ciąży. Głównym powodem jest kofeina, którą zawierają herbaty. Musimy pamiętać też, że co za dużo to nie zdrowo. Większe ilości wypijanej herbaty mogą dostarczyć organizmowi zbyt dużo fluoru i przyczyniać się do powstawania kamicy nerkowej.
Rodzaje herbat i ich właściwości
Herbata czarna
Najpopularniejszy rodzaj herbaty, to oczywiście herbata czarna. Jej główną zaletą jest to, że obniża ciśnienie krwi. Pobudza umysł, dzięki czemu jest nam się łatwiej skupić. Wbrew pozorom, zapobiega także powstawaniu kamienia nazębnego. Eliminuje ryzyko wystąpienia poważnych chorób, jak na przykład zawał serca.
Herbata zielona
Dość często spożywamy również zieloną herbatę. Zawiera ona duże ilości flawonoidów. Wykazuje właściwości zapobiegające chorobom nowotworowym. Zielona herbata pobudza przemianę materii i pomaga utrzymywać prawidłową wagę. Zaleca się ją pić podczas różnego rodzaju diet.
Pu-erh (herbata czerwona)
To kolejny pod względem popularności rodzaj herbaty. Ma działanie wzmacniające. Wspomaga odchudzanie i ułatwia usunięcie toksyn z organizmu. Posiada także właściwości obniżające poziom szkodliwego cholesterolu.