Interesujące ciekawostki o zdrowym odżywaniu

Żyjemy w czasach, w których coraz więcej osób dba o jakość i kaloryczność swoich jadłospisów.

Wiele z nich poszukuje interesujących informacji, które poszerzą ich wiedze na tematy żywieniowe. Wychodząc na przeciw takim oczekiwaniom przestawiamy kilka ciekawostek o zdrowym odzywaniu.

Ziemniaki nie muszą być tuczące

Według wielu Polaków ziemniaki to tuczące warzywa, które nie powinny być stałym punktem zdrowych diet. Nic bardziej mylnego, co prawda zwiększają poczucie sytości, ale nie są zbyt kaloryczne. Stanowią doskonałe źródło minerałów, witamin oraz błonnika pokarmowego. Oczywiście mogą przynosić więcej szkód niż korzyści, ale tylko w przypadkach, w których są spożywane w formie smażonej lub w towarzystwie gęstych sosów albo masła.

Czy gluten szkodzi?

Odpowiedź brzmi tak, ale tylko w przypadku osób zmagających się z nadwrażliwością na tą mieszaninę białek. W innych wypadkach gluten jest całkowicie nieszkodliwy, jeżeli stanowi część odpowiednio zbilansowanej diety. Jego wykluczanie z jadłospisu pozostaje kwestią indywidualną, ale należy zaznaczyć, że zarówno z nim jak i bez niego można jeść smacznie i zdrowo, bez żadnych żywnościowych wyrzeczeń.

Więcej o zdrowym odżywianiu przeczytasz w portalu https://naszagazeta.pl/.

Nie ma to jak jasne pieczywo

Owszem, umiejętnie przyrządzone białe pieczywo potrafi być niezwykle smaczne, ale należy pamiętać, że powinno się go spożywać każdego dnia. Jest wyrabiane z oczyszczonej mąki, co przekłada się na wysoką zawartość węglowodanów i cukrów prostych. Taki skład sprawia, że gwarantuje poczucie sytości, ale nie dostarcza zbyt wielu składników odżywczych. Dlatego lepiej stawiać na ciemne pieczywo z mąki nieoczyszczonej. Wytwarzany z niej chleb zawiera dużo błonnika, który usprawnia działanie układu pokarmowego i ułatwia wchłanianie witamin i minerałów.