Piramida Zdrowego Żywienia podkreśla znaczenie zbilansowanej diety dla utrzymania dobrego samopoczucia i sił witalnych. W tym kontekście, ziemniaki – często nie doceniane, a obfitujące w wartości odżywcze – okazują się ważnym elementem zdrowej diety. Są źródłem białka, węglowodanów, składników mineralnych oraz witamin. Czy jednak ludzie pragnący schudnąć powinni je wykluczyć ze swojego jadłospisu? Wbrew powszechnym poglądom, ziemniaki nie są warzywem tuczącym. Klucz tkwi we właściwym przygotowaniu potraw z ich użyciem, które pozwala na osiągnięcie uczucie sytości bez zbędnych kalorii.
Ziemniaki to integralny element polskiej kuchni, co wynika z ich wartości odżywczych. Skrobia jest głównym składnikiem tych warzyw, stanowiąc od 11 do 18% ich masy w zależności od odmiany. Dodatkowo, ziemniaki zawierają białko (ok. 2%) oraz błonnik pokarmowy (2-2,5%). Są także bogate w cukry redukujące i sacharozę (powyżej 1%). Ziemniaki dostarczają ważnych składników mineralnych i witamin, takich jak:
potas (450 mg/100 g), fosfor (60 mg/100 g), magnez (22 mg/100 g), wapń (15 mg/100 g), sód (4 mg/100 g), żelazo (0,5 mg/100 g), selen, miedź, mangan;
witaminy: C (11-28 mg/100 g), B1, B2, B6, kwas pantotenowy czy foliowy.
Ziemniaki są również znane ze swoich właściwości prozdrowotnych. Sok z surowych bulw ma działanie przeczyszczające i łagodzi wrzody żołądka oraz dwunastnicy. Przynosi ulgę osobom cierpiącym na zgagę. Tarte surowe ziemniaki pomagają łagodzić oparzenia i wygładzają skórę. Wywar z gotowanych bulw może być stosowany na suchą i pękającą skórę pięt. Mączka ziemniaczana działa przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne.
Ziemniaki są bogate w potas, który reguluje ciśnienie tętnicze oraz prawidłowe funkcjonowanie nerek, mięśni i układu nerwowego. Błonnik wspomaga trawienie, a magnez łagodzi stres oraz poprawia krążenie. Witamina C wzmacnia system immunologiczny i korzystnie wpływa na układ krwionośny. Niacyna (witamina PP) pomaga regulować poziom cukru we krwi i obniża poziom złego cholesterolu. Witamina A przeciwdziała suchości skóry i poprawia wzrok.