Dieta aspirynowa to odpowiedź na potrzeby osób szczególnie wrażliwych na salicylany, które nie tylko są składnikiem leków przeciwbólowych czy przeciwgorączkowych, ale również wielu produktów spożywczych. Ta specjalna dieta, poprzez ograniczenie spożycia salicylanów, może skutecznie łagodzić nieprzyjemne objawy nietolerancji. Co więcej, jej skuteczne zastosowanie może potwierdzić podejrzenia o występowaniu tej nietypowej nietolerancji.
Naturalnie występujące w różnych gatunkach roślin związki, jakimi są salicylany, pełnią rolę ochronną przed chorobami i szkodnikami. Zasiedlając owoce, warzywa czy liście trafiają do naszej diety w różnej ilości. Zabieg ten jest tak stary jak historia – korę wierzby, bogatą w salicylany, ludzie od wieków stosowali jako naturalny środek przeciw bólowi i gorączce. W dzisiejszych czasach podobny efekt uzyskuje się poprzez przyjmowanie aspiryny, która zawiera kwas acetylosalicylowy.
Czy dieta aspirynowa jest dla Ciebie? Poznaj możliwe objawy nietolerancji salicylanów
Dla większości ludzi salicylany obecne w żywności są zupełnie bezpieczne. Niemniej jednak, u niektórych osób mogą wywoływać nieprzyjemne reakcje, które nie mają podłoża alergicznego, a raczej wynikają z nietolerancji na te związki. Objawy, które mogą na nią wskazywać, to m.in. katar, zapalenie zatok i polipy nosowe, problemy trawienne takie jak biegunka, bóle brzucha czy wzdęcia, astma i zaburzenia oddychania oraz swędząca skóra i wysypki.
Niewielka ilość danych medycznych utrudnia diagnozowanie nietolerancji salicylanów – nie istnieje bowiem jednoznaczny test diagnostyczny. Z tego powodu stosowanie diety aspirynowej często pomaga zarówno w łagodzeniu objawów, jak i potwierdzeniu podejrzeń o nietolerancji. Osoby dotknięte tym problemem mają trudności z prawidłowym metabolizowaniem i wydalaniem salicylanów. Niektóre badania sugerują też korelację między nietolerancją salicylanów a astmą czy chorobami zapalnymi jelit, choć nie jest jeszcze jasne, która z tych przypadłości jest przyczyną, a która efektem.
Zasady diety aspirynowej – co powinniśmy wyeliminować z naszego menu?
Dieta aspirynowa polega na eliminacji z diety produktów bogatych w salicylany, które obecne są w wielu produktach spożywczych, zwłaszcza owocach i warzywach. Wśród nich mogą znajdować się morele, jeżyny, jagody, melony, wiśnie, żurawiny, rodzynki, daktyle, winogrona, pomarańcze, ananasy, śliwki, maliny, porzeczki, truskawki oraz ich przetwory. Do grupy warzyw należą m.in. cykoria, cukinia, ostre papryczki, oliwki, słodka papryka, rzodkiewki, przetwory z pomidorów, brokuły, ogórki, bakłażany, szpinak i słodkie ziemniaki.
Ponadto osoby stosujące dietę aspirynową powinny unikać migdałów, orzeszków ziemnych i piniowych, makadamii czy pistacji. Warto też ograniczyć produkty z kukurydzy oraz chipsy i krakersy. Z tłuszczów powinno się wyeliminować oliwę z oliwek i majonez.
Również napoje mogą być źródłem salicylanów – należy unikać wszelkiego rodzaju herbaty, mięty, soków owocowych oraz alkoholu – szampana i wina. Warto też ograniczyć spożycie piwa i kawy rozpuszczalnej. Warto również przemyśleć ograniczenie przypraw, zwłaszcza tych korzennych oraz ziół takich jak rozmaryn czy tymianek, które mimo iż dodawane są w niewielkich ilościach, to zawierają duże stężenie salicylanów. Dodatkowo na liście produktów do unikania znajdują się gumy do żucia, miętusy oraz miód.