Awokado jest niezwykle zdrowe i z tego powodu często poleca się jego spożycie w celu zapobiegania chorobom cywilizacyjnym. Dania przygotowane z awokado wspomagają zdrową utratę wagi, przeciwdziałają cukrzycy i poprawiają funkcjonowanie układu trawiennego. Więcej na temat unikalnych właściwości awokado przeczytasz poniżej.
Znanym również jako gruszka aligatorowa, awokado (Persea gratissima L.) wyróżnia się spośród innych owoców dzięki swojej wysokiej zawartości tłuszczów. Mimo że może to brzmieć zaskakująco, są to jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które odgrywają kluczową rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Awokado jest szczególnie zalecane dla osób cierpiących na cukrzycę oraz dla tych, którzy zmierzają z problemami serca i naczyń krwionośnych. Korzyści płynące z jego spożycia są jednak znacznie szersze.
Awokado należy do grupy egzotycznych owoców pestkowych. W ostatnich latach obserwuje się wzrost spożycia owoców południowych w Polsce. Awokado jest dostępne na rynku przez cały rok, ze względu na swój długotrwały proces dojrzewania (około 8 miesięcy). Najpopularniejsza odmiana awokado, hass, różni się fioletowo-czarnym kolorem i jest jednym z droższych gatunków tego owocu. Jej lekko orzechowy smak idealnie komponuje się w sałatkach i pastach. Na polskim rynku dostępna jest również odmiana Fuerte o zielonej, błyszczącej skórce. Awokado uprawiane jest głównie w Meksyku, Ameryce Środkowej i Południowej oraz w Izraelu.
Awokado to unikatowy owoc pod względem wartości odżywczych. Jego zawartość tłuszczu może wynosić od 15 do 30 procent, co jest wyjątkowym wynikiem jeśli chodzi o owoce. Wśród innych składników odżywczych awokado zawiera małą ilość cukrów (7,4 g/100 g) i białka (2 g), a także znaczną ilość wody (74,3 g). Awokado jest też źródłem sporej ilości kalorii – 169 kcal/100 g produktu. Nie powinno się jednak zapominać o jego zawartości błonnika – 3,3 g.
W skład awokado wchodzą następujące elementy:
witaminy C, E i A (silne antyoksydanty),
witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy i niacyna),
jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe,
luteina i zeaksantyna,
kwas asparginowy i glutaminowy,
potas i magnez,
beta-karoten,
fitosterole,
błonnik pokarmowy.
Awokado pomaga utrzymać młody wygląd i piękną skórę dzięki zawartości witamin o działaniu antyoksydacyjnym. Witamina C z kolei wspomaga produkcję kolagenu, którego ilość zaczyna maleć z wiekiem. Awokado jest również stosowane jako składnik diety przeciwdziałającej trądzikowi oraz jako składnik preparatów kosmetycznych i farmakologicznych przeznaczonych do leczenia innych schorzeń skóry.