Ciasta czekoladowe – sprawdzone mini przepisy

Jeśli chodzi o czekoladę, ciekawostką jest, iż dawniej raczej niewiele osób mogło się nią nacieszyć, ponieważ nie była ona aż tak znana jak dzisiaj. Dlaczego? Otóż był to wtedy produkt luksusowy, który był dostępny jedynie dla najwyższych sfer społeczeństwa i nie był on aż na tyle powszechny, jak jest dzisiaj.

Dzisiaj jednak praktycznie każdy z nas może mieć czekoladę tak naprawdę na wyciągnięcie ręki i może z niej zrobić, co tylko zechce. Co więcej, w dzisiejszych czasach sposobów na wykorzystanie tego smakołyku jest bardzo wiele. Jednym z najbardziej znanych są ciasta czekoladowe, które słyną ze swojego przepysznego smaku, choć występują w wielu różnych formach. Jako iż takich ciast jest całkiem sporo i są one mocno różnorodne, znajdują sobie całkiem sporo zwolenników, nawet spośród tych osób, które raczej nie przepadają za samą czekoladą. Warto więc wiedzieć, jakie przepisy na ciasta z czekoladą warto wykorzystać.

Jak zrobić ciasto czekoladowe?

Przepisy na ciasta czekoladowe nie są zazwyczaj zbyt skomplikowane i w zależności od konkretnych rodzajów ciast, zazwyczaj opierają się mniej więcej na podobnych składnikach. Oto jeden z wielu prostych przepisów, który warto wykorzystać we własnej kuchni.

Potrzebne składniki:

300 g mąki pszennej, kostka margaryny do pieczenia (250 g), dwie tabliczki czekolady po 100 g, 250 ml mleka, 30 g kakao, 4 jajka, 250 g cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, polewa czekoladowa (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki suche wymieszać ze sobą w misce. W garnuszku roztopić masło i dodać mleko oraz czekoladę. Kiedy czekolada się rozpuści, odstawić do wystygnięcia. Jajka ubić wraz z cukrem i dodać czekoladową masę. Po wymieszaniu dodać także sypkie składniki i ponownie dokładnie wymieszać. Gotową masę przelać do formy do pieczenia, na przykład do tortownicy i całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza na około 50-60 minut. Kiedy ciasto ostygnie, można dodatkowo polać je czekoladową polewą.

Jaka czekolada jest najlepsza do ciast?

Jeśli chodzi o czekoladę najlepszą do ciast, wybór może nie być wcale taki łatwy, ponieważ czekolada występuje w wielu różnych formach i typach. Może to być na przykład mleczna czekolada, a więc prawdopodobnie ta najbardziej znana, ale często do przygotowywania ciast używa się również gorzkiej czekolady. Dodatkowo także można do tego celu używać czekolady deserowej lub też białej. Każdy z tych rodzajów czekolady nieco różni się od pozostałych. Różnica występuje przede wszystkim w ich smaku, ale także i w kolorze, zwłaszcza jeśli chodzi o białą czekoladę, która dosłownie jest biała.

W przepisach na ciasta czekolada może występować także w różnych formach, gdyż zazwyczaj jest ona po prostu głównym składnikiem masy na ciasto, jednakże nie zawsze tak musi być. Czasami taką czekoladę w czystej postaci zastępuje kakao, które dodaje się do masy w sproszkowanej wersji. Samą czekoladą można również polać wierzch ciasta lub też jej kawałkami posypać ciasto w ramach ozdoby i podbicia czekoladowego smaku.