Wyobrażając sobie jesienną hojność natury, zazwyczaj naszym oczom ukazują się obrazy żołędzi czy kasztanów. Ta wizja jest jednak ograniczona, gdyż jesień obdarowuje nas również szerokim wachlarzem owoców i warzyw. Właśnie w tym okresie, rośliny posadzone lub zasiane na wiosnę zaczynają dostarczać swoje cenne plony.
Nie ulega wątpliwości, że zarówno owoce, jak i warzywa mają niewątpliwie pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Są one bowiem bogatym źródłem witamin i składników odżywczych, które pomagają nam czuć się lepiej. Poprawiają wygląd skóry, kondycję włosów i paznokci, a także korzystnie wpływają na proces trawienia.
A więc co za dary natury możemy cieszyć się jesienią? Wśród owoców na pewno warto wymienić jabłka – specjalność polskich sadów, gruszki czy brzoskwinie. Nie można zapomnieć także o pigwie i winogronach, kojarzących nam się szczególnie z tym okresem roku. Wszystkie te owoce są powszechnie dostępne, a mimo to często zapominamy o ich nieocenionej wartości. Warto podkreślić, że są one nie tylko pyszne na świeżo, ale także znakomicie nadają się do dalszej obróbki. Możemy z nich przyrządzać kompoty, dżemy, soki, dodać do ciast i deserów, a niektóre z nich wykorzystać do produkcji domowego wina czy nalewek.
Wśród warzyw dojrzewających jesienią, każdy znajdzie coś dla siebie. Zaczynają pojawiać się cukinie, bakłażany, buraczki, kapusta, marchew, kalafior. Bez wątpienia, najbardziej kojarzącymi się z tą porą roku są ziemniaki (to przecież czas wykopków) oraz dynia. Z warzyw można przygotować wiele smacznych potraw. Na przykład buraczki nadają się do zaprawiania, można z nich zrobić sałatki. Doskonale sprawdzą się także w zupach, jak na przykład leczo czy kremy z dyni czy kalafiora.
Jesień jest okresem niezwykle obfitującym w owoce i warzywa. Powinniśmy korzystać z jej darów dla poprawy naszego zdrowia, ale także dla wsparcia rolników. Wielu z tych produktów jest produkowanych na dużą skalę właśnie w Polsce, tak jak jabłka. Zakupując je od małych, lokalnych dostawców, mamy okazję wspierać ich działalność.
Możliwości wykorzystania tych produktów jest ogromna. Warto poszukać nowych, inspirujących przepisów i nie obawiać się eksperymentować!