Dieta śródziemnomorska, znana z zapewniania ochrony przed rakiem i chorobami serca, wykazuje teraz swoje skuteczne działanie przeciwko depresji. Takie są wyniki najnowszych badań, które ukazały się na stronach prestiżowego „Journal of the American Medical Association”.
Zdaniem badaczy, aby poprawić jakość naszego życia, powinniśmy wprowadzić do naszej diety więcej warzyw, owoców, ryb, ziaren zbóż, orzechów i roślin strączkowych. Wszystko to powinno być obficie podlewane oliwą z oliwek, która stymuluje produkcję serotoniny i dostarcza jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Równocześnie powinniśmy ograniczyć spożycie czerwonego mięsa. „Jest już wiedza potwierdzająca, że dieta śródziemnomorska redukuje ryzyko chorób układu krążenia. U pacjentów z depresją zaobserwowano podwyższone stężenie tych samych cytokin prozapalnych. Biorąc pod uwagę rosnącą liczbę osób dotkniętych depresją, 30% redukcja ryzyka ma ogromne znaczenie” – mówi prof. Miguel Martinez-Gonzalez z Uniwersytetu w Navarra.
Te odkrycia są rezultatem czteroletnich badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetów Las Palmas i Navarra, w których uczestniczyło ponad 10 tysięcy osób. Zaobserwowali oni, że ryzyko wystąpienia depresji było o ponad 30% niższe u osób, które spożywały dietę bogatą w wymienione powyżej składniki. W badaniach tych zauważono, że dieta śródziemnomorska była najczęściej stosowana przez mężczyzn, osoby starsze, byłych palaczy i osoby pozostające w związku małżeńskim. Dodatkowo, te same osoby wykazywały wyższą aktywność fizyczną i ogólne spożycie energii. Stąd wniosek, że jeśli chcemy zapobiec depresji i przedłużyć nasze życie, powinniśmy skorzystać z dobrodziejstw diety śródziemnomorskiej.