Co do tego, że warzywa są bardzo zdrowe i niezbędne w naszej diecie, chyba nikt nie ma wątpliwości. Zgodnie z tym co mówią dietetycy, każdy z nas powinien spożywać co najmniej 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Jednak czy wiedzieliście, że na świecie powstały rankingi dotyczące tego, które warzywa są najzdrowsze? Zajęli się tym amerykańscy naukowcy. Oczywiście wzięli pod uwagę ściśle określone kryteria, które pozwoliły wytypować im te najzdrowsze dla nas warzywa. Jeśli jesteście ciekawi, na co zwrócili uwagę badacze, oraz jakie warzywa królują w rankingu, zapraszamy do lektury.
Na jakiej podstawie wybrano najzdrowsze warzywa świata?
Wydawać by się mogło, że wszystkie warzywa są zdrowe i niezbędne w naszej diecie. Okazuje się, że jednak niektóre z nich są zdrowsze od innych. Badania w tym kierunku przeprowadzili badacze z Amerykańskiego Centrum Kontroli Chorób i Prewencji. Na podstawie przeprowadzonych badań powstała lista 20 najzdrowszych warzyw na świecie. Zastanawiacie się jakie czynniki miały wpływ na to, że akurat te warzywa znalazły się w zestawieniu? Otóż przede wszystkim, pod uwagę brano zawartość witamin i minerałów oraz innych substancji odżywczych. Została również opublikowana lista składników branych pod uwagę:
- witaminy A, B6, B12, C, D, E, K,
- kwas foliowy,
- potas,
- cynk,
- żelazo,
- wapń,
- niacyna,
- tiamina,
- ryboflawina,
- białka pokarmowe.
Wszystkie te składniki są niezbędne do poprawnego funkcjonowania naszego organizmu, wsparcia układu pokarmowego oraz odpornościowego. Posiadają wiele właściwości chroniących nas przed poważnymi chorobami i dolegliwościami.
Jakie warzywa najwyżej w rankingu?
Na samym szczycie rankingu znajduje się rukiew wodna. Okazuje się, że żadne inne warzywo nie ma aż tylu pozytywnych właściwości. Rukiew wodna, przede wszystkim, chroni nasz organizm przed bardzo poważnymi chorobami. Ma również działanie wspomagające trawienie. Pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie oraz hamuje procesy starzenia się naskórka. Skoro znamy już pierwsze miejsce, czas na resztę podium. Na drugim miejscu znajdziemy kapustę pekińską (źródło prowitaminy A), a na trzecim miejscu jest boćwina. Oprócz nich w rankingu znajdziemy też buraka ćwikłowego, szpinak, cykorię, sałatę masłową, sałatę rzymską, pietruszkę, kapustę, czarną rzepę, liście gorczycy, endywię, szczypior, jarmuż, rukolę, brokuły oraz dynię.