Dieta 5:2, zwana też dietą dr Mosleya, to nowoczesna odpowiedź na dążenie do efektywnego odchudzania, które nie wymaga jednak dużej rezygnacji z ulubionych potraw. To plan żywieniowy, który pozwala Ci jeść to, co lubisz przez pięć dni w tygodniu, zaś przez pozostałe dwa dni wprowadza czas postu. Jeżeli zastanawiasz się, czy metoda ta przyniesie Ci oczekiwany rezultat w postaci spadku masy ciała, poznaj jej szczegółowe zasady.
Podstawą diety 5:2 jest intermittent fasting, czyli post przerywany. To odmiana tej formy żywienia, która nie wymaga codziennego ograniczania spożywania pokarmów. Kluczowe w tym podejściu jest skomponowanie jadłospisu w taki sposób, aby był pełnowartościowy i zdrowy, niezależnie od tego jakie produkty spożywasz.
Historia diety 5:2 sięga setek lat wstecz, kiedy to poszczenie było praktykowane ze względów religijnych bądź autodyscypliny. Jednak dopiero od lat 40-tych XX wieku stało się popularnym narzędziem wspomagającym odchudzanie. Koncepcja przerywanego postu rozwijała się od drugiej dekady XXI wieku jako kompromis między skutecznością głodówki a satysfakcją płynącą z jedzenia do syta. W propagowaniu tej formy żywienia kluczową rolę odegrał film dokumentalny Michaela Mosley’a dla BBC. Na podstawie jego sugestii, dziennikarka Kate Harrison opublikowała w 2013 roku książkę „The 5:2 Diet Book”, dzięki czemu dieta ta zdobyła popularność i zaufanie wielu osób.
Niewątpliwym atutem diety 5:2 jest jej prostota i brak konieczności przestrzegania skomplikowanych zasad czy kalkulacji. Również jadłospis daje dużą swobodę – przez pięć dni w tygodniu możesz spożywać posiłki tak, jak dotychczas. Oczywiście nie oznacza to bezrefleksyjnego objadania się „grzesznymi” produktami, które prowadzą do nadwagi. Fast foody, tłuste wędliny, słodzone napoje czy słodycze nie są elementem zdrowego odżywiania.
W ramach diety 5:2 przez pięć dni spożywasz odpowiednią dla Twojej grupy wiekowej i płci ilość kalorii, starając się jeść różnorodne produkty bogate w białko, tłuszcze i węglowodany. Natomiast przez dwa dni tygodnia zalecane jest ograniczenie kalorii do jednej czwartej normy – dla kobiet to 500 kcal, a dla mężczyzn 600 kcal.
Wybór dni postnych zależy tylko od Ciebie, jednak nie powinny one następować po sobie. Możliwe jest także modyfikowanie dni postnych w zależności od okoliczności i planów na dany tydzień. Należy jednak pamiętać, że podczas postu możesz odczuwać głód, irytację czy słabość. Z czasem te dolegliwości powinny jednak zanikać, gdy Twój organizm przyzwyczai się do nowego schematu odżywiania.