Niestety wraz z upływem czasu mamy coraz więcej obowiązków i zajęć. A co za tym idzie coraz mniej pilnujemy przestrzeganej przez nas diety. Nie mamy czasu na gotowanie, więc sięgamy po wysoko przetworzoną żywność, która zastępuje nam zdrowe produkty i niestety negatywnie wpływa na stan naszego zdrowia. Dzisiaj podpowiemy Wam jakich produktów powinniście unikać w swojej diecie. Oczywiście zjedzone raz na jakiś czas nie zrobią nikomu krzywdy, należy po prostu zachować zdrowy rozsądek! Jeśli na co dzień zachowujemy zdrową dietę, zjedzenie od tak zwanego święta, jakiegoś fast fooda z pewnością nam nie zaszkodzi.
Jakich produktów powinniśmy unikać?
Oto wybrana przez nas lista produktów, które powinny zostać ograniczone w diecie do minimum:
- Napoje słodzone i gazowane. I mamy tu na myśli również soki, które nie były przez nas świeżo wyciśnięte. Wszystkie te produkty zawierają bardzo dużą ilość cukru. Pomyślicie, że można sięgnąć po wersję bez cukru i będzie to zdrowsze? Niekoniecznie. W takich przypadkach cukier zastępują inne, chemiczne, substancje słodzące.
- Wysoko przetworzona żywność w puszkach. Wszelkie konserwy, pasztety, gotowe wędliny. Wszystkie te produkty mają bardzo długą datę przydatności. Dlaczego? Otóż znajduje się w nich głównie chemia.
- Słodkie smarowidła. Mamy tu na myśli między innymi Nutellę. Ta zawiera olej palmowy, który jest szkodliwy dla zdrowia. Dobrze jest również pozbyć się z kuchni dżemów słodzonych białym cukrem, które również nie do końca są zdrowe.
- Dania gotowe i mrożonki, które także mają w sobie mnóstwo chemii. Przede wszystkim musimy pamiętać, że im dłuższy termin przydatności, tym większa szansa na to, że produkt zawiera wiele szkodliwych dla nas substancji.
- Słone przekąski, takie jak chipsy, czy orzeszki. Również ich skład nie zachwyca. Wymiana ich na na przykład suszone owoce z pewnością wyjdzie nam na zdrowie.
Czemu produkty wysoko przetworzone nie są dla nas zdrowe?
Przede wszystkim powinniśmy unikać produktów wysoko przetworzonych ze względu na ich skład. Znajdziemy w nim mnóstwo emulgatorów, azotanów i soli. W skrócie mówiąc są naszpikowane chemią od góry do dołu. Oprócz tego, bardzo często w ich składzie znajdziemy fruktozę. Może być ona niebezpieczna, w większych ilościach, dla naszego organizmu. Ta substancja jest metabolizowana, dokładnie tak samo jak tłuszcz, bezpośrednio w wątrobie. Przy dużych ilościach fruktozy nasza wątroba może się zbuntować. Częste spożywanie takiego jedzenia może prowadzić do stłuszczenia wątroby.