Zdrowa dieta na stres – zasady, dobroczynne składniki i unikanie niezdrowych pokus

Stres jest nieodłącznym elementem codziennego życia nowoczesnego człowieka. Obciążenie psychiczne wynikające zarówno z kwestii zawodowej, jak i prywatnej, takich jak kłopoty zdrowotne, doświadczenie przemocy, konflikty na skalę globalną czy utrata bliskich osób, może przytłaczać. Rozwiązaniem mającym na celu poprawę naszej odporności na niekorzystne zdarzenia jest tzw. dieta na stres, bazująca na korzyściach płynących z naturalnych składników odżywczych.

Stres, nawet jeśli trwa krótko, może powodować różnego rodzaju dolegliwości, takie jak bóle głowy, problemy żołądkowe, zmiany wagi czy osłabienie układu odpornościowego. Często występujący stres chroniczny może mieć jeszcze poważniejsze konsekwencje dla całego organizmu, niszcząc m.in. układy nerwowy, trawienny oraz krążeniowy. Może także prowadzić do bezpłodności, depresji, otyłości czy cukrzycy typu II. Z tego powodu idea zwalczania stresu za pomocą odpowiednio wyselekcjonowanych posiłków zdaje się być niezwykle wartościowym podejściem.

Zanim przejdziemy do omówienia produktów o pozytywnym wpływie na organizm w czasie stresu, warto zwrócić uwagę na te, które mogą pogłębić nasze problemy. W sytuacjach stresowych często sięgamy po jedzenie i napoje kojarzące się z komfortem, niekiedy jemy niemalże bez zastanowienia. Niestety, pewne składniki pokarmowe mogą niekorzystnie wpływać na układ nerwowy.

Na czarnej liście znajdują się węglowodany proste, takie jak słodycze, napoje gazowane i białe pieczywo. Chociaż krótkotrwałe podniesienie poziomu glukozy we krwi może przynieść chwilowe ukojenie, gwałtowny spadek tego poziomu może prowadzić do jeszcze większego spadku nastroju. Zbyt duża ilość cukru w diecie może wręcz przyczynić się do rozwoju depresji! Kofeina i alkohol również są niewskazane – pierwsza nadmiernie pobudza układ nerwowy, drugi zaś długoterminowo osłabia psychikę pomimo chwilowego efektu relaksacji.

Mając na uwadze destrukcyjny dla organizmu wpływ stresu, warto zaznajomić się z właściwościami antyoksydantów, które neutralizują szkodliwość wolnych rodników. Wysoko na liście produktów bogatych w te związki znajduje się czekolada deserowa, zawierająca 70-80% kakao. Posiada ona dużą ilość flawonoidów i minimalną zawartość cukru. Badania pokazały, że spożywanie 40 g czekolady dziennie obniża poziom hormonów stresu.

Wyniki badań sugerują również, że witamina C ma silne działanie przeciwstresowe. Jest ona obecna w dużych ilościach w owocach cytrusowych, truskawkach, malinach, jagodach, ale także papryce, natce pietruszki czy pomidorach. Witamina C pomaga obniżyć napięcie psychiczne wynikające z codziennych obowiązków. Znajdująca się w owocach i warzywach jest lepiej przyswajalna przez organizm niż ta zawarta w suplementach diety.